Fehérje bevitel halból

Fehérje bevitel, halból is

Állati fehérje,   Omega3 zsírsav, vitamin és ásványi-anyag  forrás a hal. Minden összetevőre  szükség van az egészséges szervezetnek. A halban található említésre méltó vitaminok: A-,D-,E-K-,B1-,B2-,niacin, és az ásványi-anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, vas, rés, illetve a tengeri halaknál a jód.

A nagy melegben, mondjuk a Balatonon parton jólesik egy kis halból készült könnyű, finom ennivaló elfogyasztása mellyel fehérje jut szervezetünkbe.

Egészséges élethez nagymértékben hozzájárul az  omega3 zsírsav(csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a vér triglicerid szintjét) és fehérje fogyasztása, vagyis ha teheted egyél halat!

heck sütve

Sokféle halból tudunk válogatni szerencsére, melyeknek más és más a fehérje tartalma. Mindenki  ízlése és pénztárcája alapján választhat.
 A hazai vizekben, rendkívül ízletes halak vannak, a különféle halak elkészítés módjára is rengeteg a választék. A sima paprikás lisztben megforgatott és olajban kisütött kárásztól kezdve, a balatoni nyaralás és a strand étkezések elengedhetetlen hala a heck-en (fehér húsú tengeri hal) keresztül az ínyencek és az egészséges étkezést szem előtt tartók kedvenc halán a lazacon át számtalan halfajta és elkészítés mód áll a rendelkezésünkre.

A halak fehérje tartalma  elég magas, húsuk sok fehérjét és kevés zsírt ( a halhús zsírtartalma 1 és 16% között van)  és omega-6 (linolsav)  és omega-3 típusú, esszenciális  zsírsavak ( EPA, DHA és az alfa-linolénsav)  zsírsavat tartalmaz.

 Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hal fehérje tartalma közel azonos az általában fogyasztott húsok fehérje tartalmával.
Természetesen  a különböző halak fehérje tartalma eltérő, de megállapítható,  hogy 100g halban 16-22g között található a fehérje mennyiség.

A halak húsa rendkívül változatos, vannak a fehér húsú halak (pl. a tőkehal, harcsa, süllő)  és az olajos húsú halak melyek energia tartalma legalább kétszer akkora ilyen többek között a lazac, makréla, hering , stb. Halak egészségesek mivel könnyen emészthetőek, táplálóak, telítettlen zsírsavakban gazdagok.  Kutatások megállapították, hogy aki legalább heti egyszer eszik tengeri halat ( olajos húsú halat) a szervezetükbe juttatott halolajtól  mely omega-3 típusú zsírsavakban  gazdag , kevésbé vannak kitéve a szív és érrendszeri betegségeknek melyek a szélütés(stroke) és szívinfarktus. Igaz a hazai édesvízi halak omega-3 zsírsav tartalma alacsonyabb mint a tengeri halaké.

Ha „csak a nyári hangulatért esszük,  élvezzük”  koncentráljunk az ízére és a „feeling”-re, hogy a vízparton esszük a halat!

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag nem tudunk elegendő mennyiségű halat fogyasztani, akkor óriási segítséget adhatunk szervezetünknek a különféle halolaj készítmények fogyasztásával melyek tartalmazzák a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges zsírsavmennyiséget.

Minden tagod fáj és alig emlékszel valamire, egészítsd ki étrendedet omega3 típusú esszenciális zsírsavakkal:

Halolaj kapszulák széles választékban. Ide koppintva találod őket...

 

Egy ember( nők és férfiak)  fehérjeszükséglete naponta attól függően, hogy milyen intenzív munkát végez  0,8 - 2g/testsúlykilogramm, ebből könnyen kiszámolható, hogy egy 80kg-os felnőtt embernek 64-160g fehérjére van szüksége naponta.  Azon Nők és Férfiak akik ülőmunkát végeznek azok fehérje szükséglete a 0,8 g/testsúly kilogramm.

A hal kitűnő, könnyen emészthető táplálék forrás, mivel a napi szükséges vitamin, ásványi-anyag, omega-3 zsírsav mennyiség fedezhető 100g hal elfogyasztásával, de ha nem tudjuk mindennap fogyasztani, vagy  a kellő mennyiségű fehérjebevitelhez is szükséges lehet a táplálék-kiegészítők fogyasztása például a fehérje pótlás.

A fehérje mennyiség pótlására napi fehérje mennyiségnek maximum az 50% -át vidd be fehérje porokkal, fehérje táplálék-kiegészítőkkel.

Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) által engedélyezett Tudományosan bizonyított állítás:

-A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez,  fenntartásához, és a csontok normál állapotban való fenntartásához.

A fehérje táplálék-kiegészítők forrásuk alapján               lehetnek növényi , állati vagy keverék (designer, dizájner) fehérjék.

A fehérjék az emésztőrendszerben kisebb egységekre bomlanak aminosavakra, melyek beépülnek a hormonokba, izmokba.  A fehérjék segítik a szervezet regenerációját.

A fehérjék felszívódásuk alapján alkalmasak:

- edzés előtt vagy  közvetlenül edzés utáni fogyasztásra alkalmasak, ezek a  gyors felszívódású fehérjék, hamar az izomzatod rendelkezésére állnak. Kedveltek ezek a  tejsavó fehérjék.  Az izolátumban kevesebb a cukor és zsírtartalom mint a  tejsavó koncentrátumban.  A marhafehérje hidrolizátum is a gyors felszívódású, tehát közvetlenül az edzés körüli időben fogyasztható.

Sajnos a mai allergiás időkben előkerültek a különféle étel allergiák is. Sokan vannak akik nem bírják a tejcukrot/laktózt.  Szerencsére erre a kihívásra is sikerült válaszolni mégpedig megalkották a laktózmentes tejsavó fehérje porokat és a marha fehérje port.

 iso whey zero

Tejsavófehérjék, gyors felszóvódás. Reggel, napközben bármikor, de edzés után kötelező... ide koppintva válogathatsz...

 

 

marha fehérje

  BEEF Protein, marha fehérje hidrolizátumok, BioTech USA, BRUTAL, BladeSport. PurePRO

 - keverék (designer protein) gyors és lassú felszívódású fehérjéből és  kevert összetételű vagyis  állati és növényi fehérjéket is tartalmazhatnak  melyek hatása/felszívódása eltérő sebességű. Fogyasszuk reggeli, vagy esti étkezések alkalmával.

 

casein fehérje

-nyújtott, lassú felszívódású kazein fehérjét tartalmazó,  klasszikus esti vacsorát helyettesítő éjszakai,építő fehérjék.

 

Sok embernél előfordulhat a nagymennyiségű fehérjebevitelnél, emésztési nehézség, puffadás.

Erre  a megoldás a különböző emésztést segítő természetes anyagok hozzáadása a fehérje porokhoz, melyek segítségével  a fehérje emészthetősége sokkal, könnyebbé,  probléma mentesebbé válik.

 

Egyes fehérje típusokhoz aminosavakat, emésztő enzimeket,  beépülést segítő anyagokat (spenót kivonat,) kevertek a tökéletes hasznosulás érdekében.

Választásodnál  a szervezeted reakcióját az adott fehérje típusra az íz hatását is vedd figyelembe, hogy Neked melyik  jön be!

Tovább a kategóriában: « Bomba alak nyárra