D vitamin

D vitamin zsírban oldódó vitamin csontjaink erősségéért felel.
Napfény hatására szervezetünk elő tudja állítani, nagyjából ennyit tudunk róla.

D vitamin

Kicsit több információ:

Hormon.

Szabályozza a kálcium, foszfát és citromsav anyagcserét. Hat a csontépítő és bontó sejtekre, izomműködésre és immunrendszerre.

D vitamin hiány esetén különböző káros hatások alakulhatnak ki szervezetben.
Ilyenek lehetnek (a teljesség igénye nélkül):
- gyermek korban a nem megfelelő csontképződés
- hasnyálmirigy inzulin-termelőképesség csökkenés
- immunhiányos állapot, fogékonyabbak lehetünk a különféle fertőzésekre (pl. télen, influenza)
- sejtosztódást befolyásolja (rákos sejtek szaporodása)
- izomműködés miatt a szívműködést befolyásolása
- reumás és ízületi gyulladás

Elég a negatív dolgokból, beszéljünk a megoldásról.
D vitamin apfény

 

 

Természetes úton, a felnőtt szervezet napozással jut elegendő mennyiségű D-vitaminhoz,

napi 10-15 perc intenzív napozás elegendő.

 


Fontos a napozási tanácsok betartása, mely így biztosítja az egészséges mennyiséget.
Erős UV sugárzásnál illetve ha sokat tartózkodunk a napon leégünk.
-

 

 

Élelmiszerekből juthatunk még hozzá, bár ez nem olyan jelentős.
Magas D-vitamin forrású állati és növényi élelmiszerek: halak (mind édesvízi és tengeri), máj és különféle belsőségek, tojássárgája, vargánya gomba,  kakaóbab, vaj és a tej.

Napi D vitamin szükségletünk: 

Életkor csoportok

Ajánlott napi D-vitamin bevitel

Max. ajánlott napi D-vitamin bevitel

0-12 hónapos csecsemők

... NE

25 mcg/nap (1000 IU)

1-10 éveseknél

... NE

50 mcg /nap (2000 IU)

11-17 éveseknél

37,5mcg / 1500 NE

100 mcg /nap (4000 IU)

17+ felett

50mcg / 2000 NE

100 mcg /nap (4000 IU)

Terhes - szoptatós nőknél

50mcg 2000 NE

100 mcg /nap (4000 IU)

NE: Nemzetközi Egység = IU: International Unit  1 NE=0.025mcg

1 mcg=1 µg  = 1 mikrogramm = 40 NE

Néhány élelmiszerben található D vitamin mennyisége:

 

d-vitamin tartalmú ennivalók

Élelmiszer

D vitamin (mcg/100 g)

Tőkehalmáj olaj

210

Tőkehalmáj zsír

250

Makréla, nyers

8.2

Lazac tenyésztett, nyers

7.1

Lazac tenyésztett, grillezett

5.9

Lazackonzerv

15

Szardíniakonzerv

7,5

Makrélakonzerv

6,25

Máj

3-4

Tojássárgája

4.9

Tehéntej

0,4

Vaj

15

Shiitake gomba, aszalt

40

Shiitake gomba friss

2,5

 A D vitamin csökkenti a valószínűségét az időskori szellemi leépülés és a szklerózis multiplex kialakulásának.

Sportolók számára a plusz D vitamin bevitel a sérülések miatti ízületi gyulladás megelőzésére is fontos.

Ha természetes forrásból, élelmiszerekből nem tudjuk/akarjuk az elegendő mennyiséget fedezni akkor is van szerencsére megoldás.

D-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítők kiváló, ellenőrzött minőségűek.
Ezek szedésével a napfényhiányos hónapokban is elegendő mennyiségű D-vitamint tudunk szervezetünk számára biztosítani.

BioTech USA  Vitamin D3 60 db kapszula   1 kapszula=50mcg/2000nemzetközi egység 17 év felett 1 napi adag

PEAK Vitamin D 180 db tabletta  1 tabletta=50mcg/2000nemzetközi egység. Fél tabletta, melyet a tablettán jelölt vonal mentén tudod ketté tőrni 17 év felett fél napi adag

Mindenben fontos a mértékletesség, így a D vitamin kiegészítésnél is, a túladagolást kerüljük.

 

Tovább a kategóriában: « C-vitamin Tömegelés BioTech USA »